Infowars a Youtube el 24/9/2018

L’extrema dreta nord-americana es promociona a Youtube

0 Shares
0
0

Canals extremistes utilitzen les tècniques dels influencers per arribar al públic jove.

A primers d’agost, Facebook, Youtube, Apple i Spotify van eliminar els comptes del canal d’ultradeta Infowars i del seu promotor Alex Jones. Unes setmanes més tard Twitter es va afegir a la prohibició. Tot i les accions de les grans tecnològiques per frenar la propagació de continguts d’odi aquest canal no només ha trobat la manera de burlar algunes prohibicions (Infowars es pot seguir veient a Youtube) sinó que altres canals i xarxes d’extrema dreta multipliquen la seva presència a la xarxa.

Rebeca Lewis, investigadora del Centre de Recerca Data&Society de Nova York acaba de publicar un estudi sobre com l’extrema dreta nord americana utilitza Youtube per connectar-se i promocionar-se entre el públic jove. Extremistes com Paul Joseph Watson (1M subscriptors), Ben Shapiro (300m) , Carl Benjamin (850 m)  i canals com The Daily Wire (900m) es connecten entre ells i multipliquen la seva influència.

El text de la presentació i l’informe complet es poden trobar a la web de Data&Society. A continuació us oferim la versió en català del text de presentació

Collateral Bits

 

Data&Society –  El nou informe de Data&Society titulat Alternative Influence: Broadcasting the Reactionary Right on YouTube elaborat per la investigadora Rebecca Lewis presenta dades d’aproximadament 65 influencers polítics a 81 canals que permeten identificar una “Xarxa d’Influència Alternativa “: un sistema de mitjans alternatius que adopten les tècniques dels influencers de marca per crear audiències i promocionar ideologia política.

L’informe aporta informació sobre la connexió entre la influència, l’amplificació, la monetització i la radicalització en un moment en què les plataformes tecnològiques lluiten per implantar mesures contra els extremistes. Lewis identifica una xarxa d’intel·lectuals, experts en mitjans i personatges populars d’Internet que aprofita YouTube per promoure un ventall de posicions polítiques, des de les principals versions del llibertarisme i el conservadorisme, fins a les manifestacions obertes del supremacisme blanc.

YouTube és una de les principals fonts de notícies per als joves. Per això és preocupant que YouTube, una subsidiària de Google, s’hagi convertit en el centre més important a través del qual una xarxa extensa de influenciadors d’extrema dreta es beneficia de la propaganda transmesa als espectadors joves.

La connexió entre persones influents facilita l’accés a una audiència cada vegada més exposada i confiada a les posicions polítiques més extremistes“, escriu Lewis, que destaca com YouTube incentiva el seu comportament. Lewis il·lustra tècniques habituals que utilitzen els influencers d’extrema dreta per guanyar diners a la vegada que configuren identitats socials alternatives i amplien els mitjans de producció per augmentar el seu atractiu presentant-se com a marginats socials contraculturals. L’informe inclou mapes de dades per mostrar com actua la connexió entre influencers.

Per que Youtube permet la promoció de canals extremistes?

El treball de Lewis planteja preguntes importants que precisen una consideració més profunda, com ara:

Encoratja YouTube els seus usuaris a seguir itineraris cap a un contingut ideològic més extrem?

Com  s’ho fan els influencers per aconseguir prou autenticitat, credibilitat i capacitat de relació amb les seves audiències?

Quins influenciadors pretenen alterar la visió del món de la seva audiència per posar-la en contra dels mitjans convencionals i, en alguns casos, encoratjant-la a abraçar obertament el racisme, la misogínia i el supremacisme?

Com interactua la Xarxa d’Influència Alternativa amb els algoritmes de recomanació per mostrar contingut extremista, especialment als joves? Qui es beneficia d’aquesta dinàmica?

Per què YouTube no ha respost les peticions d’explicació sobre la seva responsabilitat?

Com podem crear consciència sobre les principals tècniques dels influenciadors, des del SEO fins a la “controvèrsia estratègica”, per construir i radicalitzar el públic?

Intervenció de l’ultradretà Ben Shapiro a la Universitat de Madison, Wisconsin. Diversos estudiants l’increpen enmig de la conferència. D’altres l’aplaudeixen.  Diversos canals promocionen el vídeo. La controvèrsia i la bronca donen bones audiències a la xarxa.

Tres cites clau de l’informe:

La circulació de contingut polític extremista no només inclou comunitats marginals i actors anònims. Per entendre-la cal ​​analitzar les microcelebritats i els vídeos captivadors que estan fàcilment disponibles a les pàgines de la plataforma de vídeo més popular d’Internet “.

En connectar-se i interactuar entre si a través de vídeos de YouTube, els influencers amb grans audiències donen credibilitat als creadors de contingut supremacista i extremista”.

YouTube monetitza la influència independentment de com de nocius siguin els valors que difon. La plataforma i la seva empresa matriu han permès que el contingut racista, misogin i assetjador es mantingui online i, en molts casos, generi ingressos publicitaris, sempre que no inclogui explícitament insults. YouTube també es beneficia directament de funcions com el Super Xat, que sovint incentiva el contingut “impactant”.

Informe complet

Becca Lewis researches online political subcultures and grassroots media movements, with a focus on influence-building, media manipulation, and disinformation efforts among these groups. She holds an MSc in Social Science from the Oxford Internet Institute, where she researched the role of information and digital media technologies in political campaigns.
Data&Society
Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *