Quatre llibres que reflexionen sobre l’impacte de la tecnologia digital en la societat actual.
Armas de destrucción matemática – Cathy O’Neil – Edita Capitan Swing
Des del cor de les matemàtiques, la doctora per Harvard Cathy O’Neil critica les aparents bondats del big data. Després de dedicar uns quants anys de la seva vida professional a predir el comportament de les finances es va incorporar al moviment Occupy Wall Street i actualment treballa com a científica de dades per start ups de Nova York.
En el llibre, O’Neil repassa “exemples perniciosos que afecten les persones en moments crucials de la seva vida: accedir a la universitat, demanar un préstec, ser condemnat a la presó, o trobar o conservar una feina. Tots aquests àmbits de la nostra vida estan cada cop més en mans d’uns models secrets que imposen càstigs arbitraris”.
Argumenta O’Neil que els models matemàtics de predicció de la conducta humana basats en dades reflecteixen la decisió del creador/propietari d’aquests models i acaben imposant visions i recomanant decisions que reprodueixen i amplifiquen els objectius i valors dominants.
Escrit al 2016. Publicat en castellà el 2017.
Capitalismo Big Tech – Evgeny Morozov – Edita Enclave de Libros
Recopilatori d’articles d’Evgeny Morozov publicats a The Guardian entre el 2011 i el 2017, més dos articles inèdits. Morozov és un escritptor i assagista que col·labora en diversos mitjans de comunicació internacional com The Guardian o The New Republic.
En el llibre, Morozov amplia la seva visió crítica amb el model lliberal que predica Silicon Valley i avança que les grans corporacions tecnològiques tendiran a imposar models de pagament de serveis essencials per a la comunicació i l’economia digital, després que hagin assolit una posició dominant gràcies a oferir una gran quantitat de serveis gratuits a canvi de dades.
En un dels articles inèdits, titulat “Internet com a ideologia”, Morozov defensa que “un debat madur sobre la construcció d’un futur tecnològic sòlid ha de començar per reconèixer que també es necessari que sigui un futur tecnològic no neoliberal” (…) Es necessari investigar com el fet que moltes d’aquestes empreses tecnològiques no estiguin pagant impostos impedeix que apareguin alternatives públiques a aquests companyies”.
Publicat el 2018.
En defensa de la conversación – Sherry Turkle -Edita Atico los libros
Doctora en Sociologia i Psicologia per la Universitat de Harvard i professora del MIT, Sherry Turkle defensa que les relacions digitals substitueixen l’amistat per coneixences superficials.
“Els ordinadors –diu Turkle– permeten la il·lusió de la companyia sense els deures de l’amistat, i la il·lusió de l’amistat sense les exigències de la intimitat”.
El títol és prou explícit sobre els objectius de Turkle, defensora entusiasta de la conversa i les relacions personals. Per estructurar el seu extens estudi utilitza la metàfora de les cadires de Thoreau: una cadira quan estem sols; dues cadires, per l’amor i l’amistat; tres cadires quan participem en actes socials, l’educació, la feina…
Per a totes les “cadires” Turkle exposa exemples de relacions viciades per la intromissió de la tecnologia: en la soledat, en l’amor, l’amistat, la feina o l’educació.
“La perfecció és una aspiració i un objectiu abastable en les pantalles i en les simulacions però no en la vida real. Els jocs de la vida real presenten dificultats i alenteixen l’experiència. Els jocs virtuals, l’acceleren. La soledat es considera un temps perdut quan és el que ens permet recarregar la nostra capacitat social “, diu Turkle.
Escrit el 2015. Editat en castellà el 2017
Un mundo sin ideas – Franklin Foer – Edita Paidós Ibérica
Franklin Foer és un periodista nord-americà, actualment col·laborador a The Atlantic. Anteriorment havia estat l’editor de The New Republic i en el seu moment va ser testimoni i agent actiu de la transformació digital de la seva revista. A “Un mundo sin ideas”, Foer pren distància del canvi digital i fa un repàs crític de la història de Silicon Valley i de les principals empreses tecnològiques.
En el llibre repassa amb amargor la batalla dels mitjans de comunicació per sobreviure al predomini digital i relata la seva experiència a The New Republic, quan l’entrada d’un accionista majoritari va imposar un canvi de model i una recerca desesperada de la rendibilitat econòmica alterant els principis de rigor que prestigiaven la revista.
“El problema no és la dependència dels mitjans de comunicació de les empreses de Silicon Valley si no la dependència dels seus valors”, diu Foer.
Publicat al 2017.