Un Sant Jordi de veritat

0 Shares
0
0

Aquest any us recomanem una selecció de llibres que reflexionen sobre la mentida, la veritat, la falsedat, la desinformació… i alguna cosa més.

 

Les 10 veritats

Com hem arribat al món de la «postveritat» i els «fets alternatius»? I, sobretot, ¿com podrem sortir-ne? Aquest llibre ens dóna la resposta a través de la complexa història de la veritat i la mentida. Baggini, un dels joves filòsofs britànics amb més projecció mundial, identifica els deu tipus de veritats més habituals i estudia quines són les aplicacions i els límits de cadascuna d’elles.

Julian Baggini. Ático de los Libros. 2018

 

Una guerra de relats

Joan Julibert s’interroga  sobre el concepte de veritat, i posa sobre la taula la possibilitat que sigui una idea indiscutible. En contraposició, situa la mentida al mateix nivell: tant la veritat com la falsedat són una construcció.

En aquest assaig es reclama el dret de la mentida davant el valor absolut de la veritat, i es demostra que el debat sobre les notícies falses és en realitat una guerra de relats interessats, que s’entaula entre els poders establerts, els de sempre, i els emergents.

Joan Julibert. Edicions Saldonar. 2018

 

Qui crea la riquesa

.Qui crea realment la riquesa? Quines activitats la impulsen? Quins es limiten a extreure-? Quins la destrueixen?

Les nostres economies tendeixen a premiar l’extracció de valor abans que la seva creació -el procés productiu que veritablement impulsa una economia i una societat saludables-, i la diferència entre ambdós conceptes s’ha desdibuixat de manera notable.

Mariana Mazzucato mostra com les nocions borroses que tenim del valor han permès a certs actors de l’economia retratar-se a si mateixos com a generadors de valor, mentre que en realitat es limiten a moure l’existent o, el que és pitjor, a destruir-lo.

Mariana Mazzucato-  Taurus.2019

 

Dos textos breus

Dos breus assaigs de Hannah Arendt. El primer d’ells, «Veritat i política», escrit com a resposta a la controvèrsia causada per la publicació d’Eichmann a Jerusalem, mentre que el segon, «La mentida en política», va veure la llum després de la filtració a la premsa dels documents del Pentàgon a principisde la dècada de 1970. Dos textos essencials d’una de les figures més destacades de la teoria política i del pensament contemporani.

Hanna Arendt. Página Indómita 2017

 

 

Catorze mirades

Recull de 14 assajos sobre el concepte de posveritat. Cesar Rendueles, Victoria Camps, Joan Subirats, Remedios Zafra, Joaquin Estefania… reflexionen si la posveritat és una moda o respon a l’essència de la política.

Calambur Editorial. 2017

 

+ SOBRE FAKE NEWS

Fake News, la verdad de las noticias falsas

Si les fake news són mentides, per què ens les creiem?; per què les compartim?; qui les viralitza? quina és la veritat de les notícies falses?  Marc Amorós. Editorial Plataforma 2018

 

La nueva arma de destrucción masiva

Un recorregut pels enganys dels nostres temps i els seus responsables. David Alandete. Planeta de Libros 2018

 

La comunicación en la era Trump

Una obra per recordar com Donald Trump va aconseguir instrumentalitzar els mitjans de comunicació i arribar a la Presidència del Estats Units. Miquel Pellicer. UOC 2018

 

TAMBÉ US RECOMANEM

 

Somni o malson

Anàlisi de la visió del món que s’ha anat imposant a partir dels somnis de Silicon Valley. En aquest llibre, Nicholas Carr es pregunta si no haurem estat seduïts per una mentida. S’ha convertit el somni de la transcendència tecnològica en un malson?

Nicholas Carr. Ediciones El Salmón. 2019

 

 

El món com a interfície

Ingrid Guardiola reflexiona i analitza una època en què les imatges i les dades, que compartim a través de tota mena de dispositius tecnològics, condicionen la nostra vida privada i determinen la dinàmica de l’esfera pública i de les comunitats. El món és ja una interfície virtual.

Ingrid Guardiola. Arcadia 2018.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *