Foto Dollar Gill en Unsplash

Un Sant Jordi per corregir el rumb

0 Shares
0
0

 

Per aquest Sant Jordi us proposem sis llibres. Tenen en comú que, a més de fer-nos reflexionar sobre els riscos i efectes de l’acceleració tecnològica, ens interpelen perquè actuem. La majoria ja us els hem recomanat en algún butlletí setmanal, però torna a ser un bon moment de recordar-los.


A l’ombra d’Amazon (Estados Unidos de Amazon, en castellà) ens explica la misèria laboral de la gran multinacional i ens planteja si hem de seguir engreixant-la per satisfer la nostra comodidat.

No Cosas ens recorda que, en l’abundància de tot allò que és digital o virtual, els objectes físics incorporen valors insustituibles.

Desear menos ens planteja les virtuts del minimalisme i, alhora, la dificultad de reduir els objectes de consum per a la majoria de la població.

Céntrate ens anima a allunyar-nos de les distraccions tecnològiques.

La lucha por el futuro humano és un al·legat en favor de la introspecció i la connexió amb l’entorn físic immediat. 

Las necesidades artificiales ens planteja identificar les necessitats autèntiques que donen sentit a la vida individual i col·lectiva.

Son temps difícils. No podem fer un bon balanç dels primers vints anys del segle XXI. Crisis econòmiques diverses, augment de les desigualtats, democràcies amenaçades, una pandèmia global, una guerra que posa en risc el món i un planeta que es degrada. Ve de gust alçar un crit de denúncia, o potser d’impotència. Però hauriem de intentar que el balanç dels propers 20 anys sigui un altre. Tant de bo puguem fer el balanç d’una societat que s’ha adonat de la dimensió dels problemes que ella mateixa genera i que ha corregit el rumb. Tal vegada aquests llibres hi ajudin.

Collateral Bits

 

Amazon configura avui la vida política, econòmica i fins i tot geogràfica dels Estats Units. Europa pot ser la següent.

Alec MacGillis, periodista d’investigació a ProPublica i col·laborador a The New Yorker o The New York Times, dissecciona la companyia creada per Jeff Bezos i relata el brutal impacte que té a la vida dels ciutadans.

 

L’autor explica les històries d’aquells que lluiten per sobreviure a l’ombra d’Amazon als Estats Units i de com aquesta empresa promou les desigualtats, la gentrificació i la precarització. Península (cast) Periscopi (cat)

 

 

 

Nou assaig del filòsof coreà Byung-Chul Han

 

«Avui som a la transició de l’era de les coses a l’era de les no-coses. No són les coses, sinó la informació, allò que determina el món en què vivim.»

En el llibre, Han denuncia que la digitalització desmaterialitza i descorporitza el món.

 

«La informació (les no-coses) falseja els esdeveniments. Es nodreix de l’estímul de la sorpresa. Però aquest no dura gaire. Ràpidament sentim la necessitat de nous estímuls, i ens acostumem a percebre la realitat com una font inesgotable d’estímuls«.

Taurus

 

 

 

 

Kyle Chayka, periodista nord-americà especialitzat en art i tecnologia, emprèn a Desear menos una recerca dels orígens filosòfics i estètics del minimalisme contemporani.

 

El llibre explica com els ensenyaments d’un moviment radical d’avantguarda dels anys seixanta van mutar en una sèrie de receptes ximples d’autoajuda. «Menys és més» és un dels mantres del segle XXI, però «el minimalisme actual és cosa de rics. No ho hauria de ser, però ho és«, diu Chayka.

 

Gatopardo ediciones

 

 

 

Carl Newport argumenta que reforçar la nostra capacitat de concentració i saber allunyar-nos de les distraccions tecnològiques són els primers passos per assolir la felicitat i l’èxit professional.

 

Newport és professor de Ciència Computacional a la Universitat de Georgetown i autor de vuit llibres, entre ells Minimalisme digital: En defensa de l’atenció en un món sorollós. Planeta de los Libros

Entrevista a El País: «Ningú hauria de tenir mòbil fins als 16 anys, o fins i tot fins als 18«.

 

 

 

Jeremy Naydler argumenta que si la tecnologia es basa en l’anàlisi lògica i el càlcul, l’acte humà de contemplar ens capacita per veure el significat profund de les coses.

 

La tecnificació impedeix la introversió. A mesura que augmenta el temps que passem connectats, disminueix el que passem amb el nostre entorn físic immediat.

 

L’essència humana es veu amenaçada quan sacrifiquem la nostra obertura natural al misteri de l’existència a favor de la relació merament instrumental amb el món. Ediciones Atalanta

 

 

 

 

 

Razmig Keucheyan es planteja: com distingir les necessitats legítimes de les necessitats egoistes i insostenibles a la satisfacció de les quals caldrà renunciar? Com podem aturar aquesta proliferació de necessitats artificials?

 

El llibre proposa una exploració de les necessitats autèntiques definides col·lectivament, en contraposició amb les necessitats artificials mitjançant l’anàlisi de temes tan diversos com la contaminació lumínica, la psicologia del consum compulsiu o la garantia dels béns per desenvolupar una teoria crítica del consumisme. Akal

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *